Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

Beschermengel

Geplaatst op 01-03-2013.

Het gebeurt heel regelmatig dat er in het hospice een gast is die zijn verjaardag viert en bijna altijd is dit ook de laatste verjaardag. Jarig zijn staat voor: “Lang zal je leven” en dat is nogal tegenstrijdig aan het verblijf in een hospice. Zo voelt het vaak ook: weten dat je het leven gaat verlaten maakt nog niet dat je alles al hebt losgelaten. In je hoofd gaan vaak de plannen nog door en ben je toch aan het bedenken wat je volgende maand nog wilt doen of volgend jaar. Het is gek om je dat te realiseren: je weet het eigenlijk allemaal maar zegt er niet altijd iets over omdat het ook pijnlijk is.

Toch is het ook feestelijk; immers een verjaardag vier je en dat kun je of wil je nu niet opeens ontkennen. Wij maken er dan ook maar iets gezelligs van op een manier die de jarige zelf aangeeft. Soms is dat een feestje met alles er op en eraan en soms is het wat stemmiger en is er gewoon iets lekkers bij de koffie en houdt de jarige zich liever wat op de achtergrond. De vrijwilligers zorgen voor een lekker ontbijtje en de jarige mag zeggen wat hij die dag wil eten. Wij vinden het ook leuk om voor een cadeautje te zorgen maar ja, wat doe je in een dergelijk geval? Je wilt de plank niet misslaan en we hebben er dus lang over nagedacht. Altijd hetzelfde zodat je niet telkens opnieuw hoeft na te denken. We hebben ooit de keus gemaakt om een beschermengeltje te geven en dat wordt altijd zeer gewaardeerd. En dat is ook niet zo gek want wie heeft zich nu niet ooit een beschermengeltje gewenst? Of juist een ander een beschermengel toegewenst? Ik wel hoor, zowel mezelf als iemand die me lief is. Voor mensen die religieus zijn is een engel die je beschermt heel belangrijk: een geest die God jou zendt om je te begeleiden. Voor niet-gelovigen is het meer een begrip, het staat voor mazzel en geluk hebben; de dans ontspringen. Wij zijn er in het hospice voor iedereen dus wat dat betreft doen we het met dit presentje altijd goed.

De betekenis die wij er aan hechten ligt ergens in het midden. Voor ons is dit, wellicht onbeduidende, speldje iets waar we wel heel duidelijk iets mee willen zeggen. Dat we begrijpen dat het moeilijk is en ongewis, dat we snappen dat het hospice bepaald niet de plek is waar je je verjaardag wilt vieren. Dat we weten dat je weet dat het waarschijnlijk je laatste verjaardag is en dat dat je niet direct in de feeststemming brengt. Misschien is in het moment leven wel de enige manier om deze dag te vieren. Zoals in het moment leven altijd belangrijk is, we weten immers geen van allen wanneer onze laatste verjaardag daar is. We horen het tegenwoordig zo vaak; dat je moet leven alsof het je laatste dag is. Ik vind dat zelf nogal ingewikkeld omdat ik helemaal niet het idee heb dat het mijn laatste dag is, ik wil dat trouwens ook helemaal niet weten! Maar ik ben een groot voorstander van je verjaardag vieren alsof het je laatste verjaardag is. Eén keer per jaar: dat moet toch lukken?


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte