Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

Mild

Geplaatst op 05-08-2013.

Niet reageren is ‘zachter, vriendelijker en krachtiger’ dan wel reageren.

Dit was de reactie van één van onze vrijwilligers in een situatie waarin direct reageren een logische reactie leek maar later ons inziens een valkuil bleek.

Bij mij bleef deze zin langer hangen dan de situatie die hem opriep. Niet reageren zachter, vriendelijker en krachtiger? Soms wel of zelfs meestal wel? We zijn, met zijn allen zo geneigd om alles te willen weten, alles op te zoeken en juist daardoor ook, op alles te reageren. En door te reageren komt er van alles in actie en voor je er erg in hebt, ben je bezig om een oplossing te zoeken. Ook in het werken met stervenden is dit zo; een verzuchting “ik wil niet meer” of “ik ben zó moe” kan je direct tot actie aanzetten. Terwijl je misschien beter gewoon even kunt gaan zitten om samen te kijken wat er nu precies aan de hand is en welke vraag er achter zit. Direct reageren, kan ook zo kwetsend zijn, je zegt soms te snel dingen die te hard zijn, te ondoordacht en zo niet meer terug te draaien want “gezegd is gezegd”. Een nachtje slapen werkt beter; de volgende dag zijn de scherpe kantjes er meestal wel af en uitgerust kun je ook weer beter relativeren. Je hoeft ook niet meer perse gelijk te hebben want ach wat heb je nu eigenlijk aan gelijk?

Soms moet je wel direct reageren: als de zon schijnt bijvoorbeeld. Alles op alles zetten om je humeur hieraan aan te passen en als de wiedeweerga zorgen dat je buiten komt, al dan niet in de zon. Als iemand jouw hulp nodig heeft: niet te lang nadenken, en zo op allerlei nadelen komen, maar hup: helpen!

Krijg je iets extra’s: delen met iemand die het minder heeft.

Het is met reageren dus net als met andere dingen, het moet afgestemd zijn op de situatie, dan kunnen er de mooiste dingen gebeuren. Toen wij eens een jonge man met kleine kindjes als gast in huis hadden, reageerden we snel. Het bleek voor zijn vrouw lastig om steeds oppas voor de kinderen te vinden. Ze werd hierdoor belemmerd om zo vaak ze wilde bij haar man te zijn, nu het nog kon. Met een aantal vrijwilligers is toen een schema opgesteld waarin zij afwisselend bij de kinderen thuis oppasten zodat hun vader en moeder rustig bij elkaar konden zijn. Toen hij stierf, was zij bij hem en er was een vrijwilliger bij de kinderen. En toen één van onze gasten, eigenlijk onverwacht, wakker werd uit een lange en diepe slaap, een sigaret wilde roken op de kamer, werd ze liefdevol overeind geholpen en voor het raam gezet. Daar rookte zij haar laatste sigaretje. Terwijl wij natuurlijk niet het oppassen op kinderen in ons takenpakket hebben staan en er mag ook niet op de gastenkamer gerookt worden.

Niet reageren is ‘zachter, vriendelijker en krachtiger’ dan wel reageren ?

Volgens mij moeten we leren om snel te reageren waar het vreugde brengt en niet te reageren waar het zuur of bitter maakt.


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte