Het grote geluk dat leven heet

Geplaatst op 01-04-2010.

Ik persoonlijk voel het het meest als ik aan zee ben. Als ik uitkijk over de zee; oneindig groot, de einder zo ver van mij.`

Het water dat overal overheen en doorheen kan, een macht, een kracht zoveel groter dan ik ben. Een plek waar ik dit ook graag toegeef en waar ik me, zonder gene, nietig voel. Mijn voeten in het zand, hoeveel korrels; wat ben ik ten opzichte van zoveel zandkorrels? Boven mij de sterrenhemel die mij beschermt en waar wellicht de anderen al zijn en waar ik ook zal zijn, eens. Omdat dat is wat ik geloof, zoals anderen hun beeld hebben, hun geloof.  Daar, in het besef dat ik maar zo klein ben en dat ik mijzelf ook niet groter hoef te maken, daar voel ik mijn geluk. Het grote geluk dat ik mag leven en dat ik mee mag doen, dat ik ergens iets mag betekenen. Dat ik bij fouten gewoon elke dag opnieuw mag beginnen en dat ik trots mag zijn op de dingen die ik goed doe. Niet hoogmoedig maar wel trots.

En zo denk ik dat elk mens een plek heeft waar hij zich verbonden voelt met alles en iedereen en met zijn eigen kracht.

In alle dood om ons heen, in het verdriet van verlies en tijdelijk verloren zijn, vind ik het ook. We kunnen het niet stoppen, dat hoeft ook niet maar we kunnen wel genieten zolang het kan. Het is niet in plaats van verdriet, want dat moet er ook zijn, maar het is een extra; leven alsof het je laatste dag is.

Staande aan zee, voel ik de verhalen van mensen die ook daar waren, soms vol verdriet en wanhoop, vol verlies. Het is gewoon voorbij gegaan, zij zijn allang ergens anders. Een prachtig idee vind ik dat; alles gaat voorbij.

In gesprek met vrijwilligers uit het Hospice, pratend over hun verlies, voel ik ook die wonderbaarlijk grote kracht die wij hebben meegekregen om tegenslag en verlies het hoofd te bieden. Hun verhalen zijn heftig en soms pijnlijk maar toch zijn ze doorgegaan, konden ze doorgaan en is hun verhaal een waardevol verhaal geworden, één van de velen. Belangrijke verhalen waarvan je hoopt dat anderen er iets aan hebben wanneer hun verhaal nog niet verteld kan omdat het zich pas nu afspeelt. De hoop dat ze kunnen aanhaken op de kracht die anderen, die hen voorgingen in verlies en verdriet, inmiddels opdeden. Dat ze aan hen kunnen aflezen en aanvoelen dat het ergens weer goed komt. Dat is wat ik geloof, soms tegen beter weten in lijkt het maar toch; dat alles goed zal komen.

Dat is de reden dat ik deze verhalen schrijf; opdat ze niet verloren gaan zodat het allemaal voor niets lijkt. Maar dat we ze aan elkaar blijven vertellen en blijven voorleven en we van elkaar kunnen leren; kijk, zo deed ik dat en het heeft me hier gebracht.

Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nl