De kredietcrisis en de dood

Geplaatst op 01-06-2009.
Wat een rare titel zult u denken en ja dat klopt; het is inderdaad een rare titel want wat heeft de kredietcrisis nou te maken met de dood?
Nou, eigenlijk niet zo veel behalve dat de kredietcrisis er voor lijkt te zorgen dat we ons bezinnen. De meesten van ons hebben het wel heel goed gehad de laatste ( vele) jaren, alles leek mogelijk te zijn en de huishoudbeurs leek geen bodem te hebben.
Als de auto stuk was, kochten we een nieuwe of op zijn minst een goede gebruikte en we konden weer comfortabel en veilig verder. Bij een goed gesprek hoorde een goed glas wijn en bij een goed glas wijn hoorde een borrelnootje.
Daar is nu zo langzamerhand een beetje de klad in gekomen en behalve dat dit voor veel mensen heel moeilijk wordt, biedt het ons ook kansen.
Er moeten wat toeters en bellen af, niet alles wat stuk is kan direct vervangen worden en we kunnen ons in deze adempauze bezinnen op wat we doen. Het is wellicht mogelijk om wat vaker de fiets te pakken i.p.v. de auto; we letten wat meer op een deur die dicht, en een lamp die uit kan en een kasboekje voor de huishoudelijke boodschappen doet weer zijn intrede.
En zo ervaren we dat het ook allemaal wat minder kan en dat ons geluk daar niet van afhangt, sterker nog: dat het zelfs soms een beetje gelukkiger maakt als je uitkomt met je budget en ook nog wat overhoudt.
Een periode van “pas op de plaats” dus, en van herordenen en enigszins wakker geschud worden. Want dan zien we ook de nuances weer beter, niet iedereen past in wat ik hiervoor schetste. Soms kun je misschien wat meer delen met diegenen die het allang veel slechter hadden. Daar ga je je heel goed door voelen en een leuke bijkomstigheid is ook nog dat je er een ander blij mee maakt.
Met de dood voor ogen gebeurt er eigenlijk hetzelfde; je wordt uit de hectiek van alledag geplukt en gedwongen stilgezet. Die nieuwe auto is helemaal niet meer belangrijk want je gaat immers nergens meer heen. Het huishoudboekje speelt al helemaal geen rol meer en van wijntjes en borrelnootjes is vaak geen sprake meer.
Er gaan heel wat toeters en bellen af; en we ervaren vaak op pijnlijke wijze dat wat stuk is helemaal niet meer vervangen kan worden.
Een periode van herordenen vindt bijna op natuurlijke wijze plaats en dit gaat hoe dan ook gepaard met loslaten en afscheid nemen.
Ik wil deze periode helemaal niet mooier maken dan hij is. Maar al te vaak zie en voel ik het geworstel om de realiteit te aanvaarden. De scheiding tussen hoofd en hart die hardvochtig kan zijn: ik wil nog zo veel maar het is op en bijna gedaan.
Er wordt in deze tijd veel gedeeld door de gast en dat is goed want hij hoeft de last dan niet alleen te dragen en een mooie bijkomstigheid is dat het ons, werkers in het hospice, rijk maakt.
Een van onze vrijwilligers heeft eens een mooie tekst gemaakt met de titel: “Tot overblijft wat echt is”.
Zou dit de overeenkomst kunnen zijn tussen de kredietcrisis en de dood…

Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nl