Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

Samen delen

Geplaatst op 01-09-2009.
Als je, zoals ik, uit een gezin van vijf kinderen komt, ben je opgegroeid met deze woorden.
“Samen delen! ”, het klonk mij net zo bekend in de oren als “ veeg je voeten! ” of “eet je bord leeg!”
De eerste is volkomen onbelangrijk gebleken en de tweede had ik me beter iets minder goed ter harte kunnen nemen.
Maar die van het delen heeft veel meer impact gehad op mijn leven. Want ging het in eerste instantie vooral over het delen van speelgoed, eten en drinken en later ook vriendjes, gaandeweg kwam daar ook het delen van gevoel bij.
Van blijdschap, boosheid, angst, onzekerheid, humor; het kwam allemaal in ruime mate langs maar sàmen voelden wij ons sterk.
In ons volwassen leven gebeurden er veel heftige dingen, er waren - naast veel mooie momenten- ook verliezen, grote tegenslagen en periodes van verdriet.
Gelukkig hadden wij geleerd om te delen en nog veel gelukkiger; we waren gezegend met veel humor en relativeringsvermogen. Het gaf een prettig en veilig gevoel. Dit gevoel had ik gisteren ook; we keken terug met de familieleden en vrienden van de gasten die in 2008 bij ons waren.
Op Drakenburg in Baarn, een prachtige plek, kwamen we samen en noemden 48 namen en staken 48 kaarsjes aan. Haalden verhalen op en zongen met onze eigen mensen een aantal liederen voor 48 keer die ene dierbare die bij ons overleed in 2008.
En we deelden de ontroering, de emotie, de lach en de herinnering aan de gesprekken aan de keukentafel, aan de pannen soep en aan de moeilijke momenten die er waren.
We probeerden te relativeren en er een beetje humor in te houden.
Door een soort “spiegelkastje” dat over de kaarsjes ging, leek het of er duizenden kaarsjes brandden; het leek door te gaan tot in het oneindige.
En dat vond ik zo bemoedigend, het gaf een bijzonder inkijkje in de keten waar we allemaal deel van uitmaken en die maar door en door gaat, wat er ook gebeurt.
Bemoedigend omdat ook het leven doorgaat, misschien niet “gewoon” doorgaat maar toch…
Wij mensen zijn ingesteld op verliezen, wij kunnen het aan. Iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo en als we nu maar een beetje met elkaar meekijken en elkaar zo hier en daar stutten en steunen, dan komt het goed. Het wordt voor veel mensen nooit meer hetzelfde maar niet meer hetzelfde kan ook nog goed genoeg zijn en een groot gemis laat ons ook voelen hoe goed het leven was met die ene.
Na afloop dronken we met elkaar een goed glas en dan komen over het algemeen de verhalen, zo ook nu.
Mensen die in dezelfde tijd in het hospice kwamen, zochten elkaar op en haalden herinneringen op aan een bijzondere tijd. Een tijd waarin we even lief en leed deelden en we een stuk met elkaar optrokken om vervolgens, altijd rijker ook al voelde het soms armer, weer onze eigen weg te volgen.
Mijn broer, zussen en ik hebben ooit bij groot lief en groot leed tegen elkaar gezegd: kom bij ons als je iets wilt delen, kom bij ons want wij zijn met velen.
Dat is ook een beetje het motto van het hospice; “kom maar bij ons wat wij zijn met velen”.
En ach, dan is samen delen helemaal niet zo moeilijk.

 
Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nl

 


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte