Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

Jade

Geplaatst op 01-10-2009.
Het schone bewonderen
Het ware behoeden
Het edele vereren
Het goede besluiten
Met deze woorden werd de geboorte van Jade aangekondigd: dochter van mijn zoon en schoondochter.
Een verhaal van leven en geluk, van hoop en liefde en van het alsmaar doorgaan van leven.
Om het bij mijn gezin te houden, hierin heeft ze grote impact. Zij maakt van mijn zoon een vader, van mijn schoondochter een moeder, van mijn vader een overgrootvader, van mijn dochter een tante en van mij een ( oppas!) oma.
Zij zet alles op zijn kop want alle plaatsen verschuiven, mijn zoon als vader: een rol die hij nauwelijks heeft kunnen afkijken omdat hij zijn vader niet lang heeft meegemaakt. Het is mooi om te zien hoe natuurlijk het hem afgaat, gewoon omdat hij het met open vizier aangaat, zich niet laat leiden door anderen maar gewoon de koers vaart van hem en zijn vriendin.
Mijn schoondochter, een jong, wijs en krachtig mens die ik altijd al heel aardig vond maar die nu in mijn hart zit omdat ze mij oma heeft gemaakt en niemand anders dan juist zij zou ik hiervoor uitgekozen hebben. Geboorte en dood, het begin en einde van het leven; allebei grootse gebeurtenissen. En ook nu trof mij de overeenkomst in sfeer die er heerst in een huis waarin iemand gestorven is en het huis waarin iemand geboren is. Het zindert van iets dat groter is dan wijzelf, van een soort oermacht die wij alleen maar kunnen volgen - zonder verzet- gewoon maar meebewegen.
Voor dat meebewegen, het je overgeven aan de eeuwigdurende beweging van leven, dood, en weer leven, is moed nodig.
In het Hospice zie je soms mensen die dit, schijnbaar moeiteloos, kunnen en daar heb ik groot respect voor want overgave is niet makkelijk.
Ik denk dat baren en sterven dezelfde overgave vraagt en dus dezelfde diepe buiging verdient.
Ik heb veel met de dood te maken; voel een diepe verbondenheid met mensen die sterven en hoewel ik het soms ook moeilijk vind, mijn plek is daar waar deze grote gebeurtenis plaats vind.
Het zachte groene licht van jade schenkt vredigheid, harmonie, wijsheid van het hart, gerechtigheid en bescheidenheid. Jade ontspant het hart en brengt het tot rust. De steen staat ook bekend als droomsteen, hij zet aan tot dromen en tot de juiste interpretatie van de droominhoud. Jade helpt om tot de kern van een probleem door te dringen en geeft inzicht in verborgen waarheden. Jade is de steen van vrede en wijsheid.

Ik schrijf deze column als coördinator van het Hospice, je zou dus denken dat deze column te maken zou hebben met de dood.
Echter, niets is minder waar; de geboorte van mijn kleindochter gaat over het leven. In diepe dankbaarheid en respect.
Ik dacht dat u dit wel wilde weten.
 

Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nl

 


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte