Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

En ik zal zingend aan je denken

Geplaatst op 01-10-2009.
Voor de tweede keer in het bestaan van het Hospice, zal er een herdenkingsavond komen voor de mensen die in ons huis zijn overleden.
2008 was een druk en ook weer een bijzonder jaar met veel gasten en hun familie en vrienden.
Dit keer ontstond het idee om een koortje te vormen van mensen die in het Hospice werken en zo zelf de muzikale omlijsting van die avond te verzorgen.
We zijn nu één keer bij elkaar gekomen om liederen in te studeren en zullen dat nog een paar keer doen.
Even wennen aan de dirigent, die gelukkig al heel snel vertrouwd aanvoelt en beginnen maar.
Alweer voelde ik hoe bijzonder zingen kan zijn en wat een enthousiasme het kan oproepen bij mensen die van zingen houden.
Je begint wat onwennig want, laten we eerlijk zijn, met elkaar zingen is weer heel wat anders dan met elkaar werken!
Het is ook een beetje gek want je hebt al zo vaak vertelt dat je zingt en wie weet heb je ook wel eens wat overdreven over je zangcapaciteiten. Je verwacht immers niet dat je ooit met elkaar gaat zingen. En dan nu sta je ineens in de huiskamer van één van de bestuursleden ( héél fijn dat dat mogelijk is ) en je kunt je niet meer verbergen; je moet gewoon je stem laten horen, of je wilt of niet.
Mooi om te zien wat mensen met hun stem laten horen maar ook laten zien; de één krachtig en met een groot bereik, niet te beroerd om in haar eentje een “eigenlijk voor mannen bedoelde” partij te zingen. Een ander schuchter, zich ietwat verstoppend achter haar buurvrouw. Weer een ander, die niet lekker in haar vel zit en eigenlijk even helemaal geen stem heeft.
Prachtige liederen uitgezocht en na een hoop gekakel is het er dan plotseling: die ene toon die van iedereen is, die gevoelige snaar die je alleen met elkaar kan raken en die je diep in je lijf voelt.
En wat vind ik het heerlijk om alleen met mijn stem opnieuw contact te maken en weer even te voelen dat je niet alleen, maar sàmen moet.
En alsof we nooit anders hebben gedaan, zingen we voluit en met heel veel plezier.
Het is al eerder gezegd; met zoveel verschillende stemmen de juiste toon zien te vinden, is hetzelfde als het werken in het Hospice. Ook daar moet je met elkaar de juiste toon zien te vinden; die toon die maakt dat een gast zich geborgen en gesteund voelt. Die toon die maakt dat de familie het een beetje aan ons over durft te dragen; “voorzichtig, hij is ons zo dierbaar…”
Een lied waarbij je je thuisvoelt en waar iedereen zich bij aan durft te sluiten, ook diegene die niet zo goed bij stem is of diegene die er alleen misschien niet veel van bakt maar die samen zo veel aankan.
De datum is nog niet bekend maar wat zullen we, van harte, onze stem laten horen en wat zal het lied extra speciaal klinken als je niet voor jezelf maar voor de nabestaanden zingt. Mensen waar we even, een vaak korte periode, mee optrokken en die we meemaakten in een kwetsbare periode van hun leven.
Laten we weer even samen de juiste toon vinden.
 

Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nlInhoud toevoegen ...

 


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte