Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

Sterke vrouwen

Geplaatst op 01-05-2008.

Toen ik haar in het ziekenhuis ging opzoeken, wist ik niet veel van haar, alleen dat ze mijn naamgenoot was.
“Toen ik dat hoorde, wist ik dat het goed was!” zei ze.
Een nog vrij jonge vrouw van 65 jaar en ze had een dochter, deze had ons gevraagd naar een plek voor haar moeder. Mevrouw verbleef tijdelijk in het verpleeghuis omdat het thuis niet meer ging.
Gezellige babbeltantes bleken ze te zijn, vol zorg om elkaar maar gewend om daar vooral luchtig over te doen. Ze hadden veel moeilijke dingen meegemaakt samen en hadden daardoor veel moeten uitvechten.
Er was ook nog een moeder van 90 jaar, een krasse vrouw die nog op zichzelf woonde en  voor zichzelf kon zorgen. De dochter was weduwe, moeder was twee keer een man aan de dood verloren en ook oma was alleen.
Het werd gezegd alsof het de normaalste zaak van de wereld was maar het maakte op mij veel indruk want hoe moet het zijn als je afscheid moet nemen van je moeder van 90?
Dat wil je toch eigenlijk niet; daar wil je voor zorgen en zo hoop je ook dat het zal gaan; eerst je moeder en dan jijzelf.
En hoe moet het zijn om afscheid te nemen van je enig kind, die al zo’n groot verlies gehad heeft?
Dat wil je toch eigenlijk niet…
We spraken af dat ze bij ons in huis zou komen en toen ik, alweer uren later op kantoor zat, stonden ze in de auto voor de deur.
Even kijken hoe het huis er uit zag, uitstappen ging niet, dat was veel te vermoeiend.
We zwaaiden naar elkaar en het ontroerde me.
De dochter kwam alvast de kamer gezellig maken en moeder arriveerde in de ambulance.
Ze kreeg een huisarts toegewezen die vanaf het begin zeer betrokken was.
Ze waren opgetogen; wat een mooie plek en wat een lieve mensen. Mw. was heel gelukkig met haar kamer en maakte zich op voor de tijd die ging komen.
Het liep echter anders; na vier dagen werd mw. heel erg ziek en al snel bleek dat ze zo ziek was dat ze ging overlijden. Dat gebeurde de volgende dag en iedereen die in huis kwam, was er door verrast.
Op woensdag hadden we ons eerste gesprek, op vrijdag kwam ze in de Luwte en op woensdag overleed ze.
Voor de verpleegkundigen die in deze dagen dienst hadden en voor de huisarts, was het ook moeilijk bij te houden: zo’ n snelle omslag en zo snel handelen.
De dochter was bang voor het laatste moment, ze was in huis gebleven en lag te slapen toen het einde naderde. In de nacht maakte de verpleegkundige haar zachtjes wakker en samen gingen ze naar haar moeder, samen beleefden ze de laatste ademhaling van mevrouw.
Dochter vertrok en de verpleegkundige verzorgde mevrouw voor de laatste keer.
En iedereen die mevrouw de volgende ochtend zag, zag dat ze veel meer had gekregen dan alleen de laatste lichamelijke verzorging. Ze had respect gekregen en toewijding, liefdevolle zorg en rust van iemand die zich echt had verbonden met de situatie en met mevrouw.
De dochter kan verder, mèt verdriet maar ook met het weten dat het goed was.
Dank aan deze verpleegkundige, en natuurlijk haar collega’s !

Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nl


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte