Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

Om niet

Geplaatst op 01-06-2008.

Het is 9 uur in de ochtend en er moet veel gebeuren. Ze doet het graag en met grote overgave. Soms is het lichamelijk zwaar; er moet iemand uit bed getild worden, dat hoeft ze gelukkig niet alleen te doen maar toch..
Ze heeft haar mouwen opgestroopt, iets dat ze in haar betaalde baan nooit heeft hoeven doen, en het zweet staat op haar voorhoofd.
Even een kopje koffie en weer verder, er wacht nog iemand die geholpen wil worden. Ze doet het alsof ze nooit anders heeft gedaan en als je haar vraagt waarom ze het doet, zegt ze “omdat ik er zo veel voor terug krijg”
Om niet?
Om niet betekent voor niets maar hier in huis is niets voor niets en betekent het slechts: niet voor geld.
Ze heeft een gezin thuis , een man en 4 kinderen; ook dat is flink doorwerken
maar dit doet ze er heel graag bij.
Er zijn 4 gasten in huis; allemaal redelijk mobiel en veel in de huiskamer te vinden. En hoe gek het ook klinkt, het is een gezellige boel. Er wordt aan een volle tafel geluncht; sommigen doen over een klein stukje brood een half uur, hetzelfde half uur waarin een ander zijn 4 boterhammen wegwerkt.
De gesprekken zijn een mengelmoes van terugblikken op wat was en verhalen van de drukte van nu. 
Vandaag was er een bijzonder maar ook weer zo gewoon gesprekje; één van de dames vertelde over de muziek die ze had uitgezocht voor bij haar afscheidsdienst. De andere gasten hadden hier ook al over nagedacht, zo bleek, en al snel werd het een uitwisseling van muziekstukken die deze bijzondere mensen hebben gekozen voor hun eigen afscheid. Ze vertellen het makkelijk maar het emotioneert sommigen van hen wel. Bijzondere mensen omdat ze de moed hebben om vooruit te kijken en onder ogen durven zien van wat is en niet meer kan veranderen.
“Loop even mee dan laat ik het je horen”, zegt de dame van kamer 2 en zo gezegd zo gedaan.
Ze gaat er lekker voor liggen in haar bed, de deken om zich heen geslagen en met een glimlach laat ze me horen wat ze heeft uitgezocht.
Prachtige muziek, een prachtige stem; ze ligt er naar te luisteren, heel rustig en bijna verwachtingsvol. Als het afgelopen is praten we nog wat over hoe het zal zijn als deze muziek eenmaal gedraaid zal worden op de plek en het moment waarvoor het bedoeld is. Ze is niet bang, kan zich er makkelijk aan overgeven; ik heb een goed leven gehad.
Om zo met elkaar te kunnen zijn, moet je je veilig voelen en gesteund, ik ben er trots op dat deze momenten in ons huis mogelijk zijn.
Door die vrijwilliger, welke het ook is. De sfeer is goed, er is rust zelfs als er gekletst wordt dat het een lieve lust is.
De gast, zelfs de meest bescheiden gast, leert al snel dat hij nooit te vaak iets vraagt.
Want zij loopt wel, ze luistert, leert en ontvangt en als iemand haar vraagt waarom ze dit doet, lacht ze stilletjes in zichzelf.
Om niet? 

Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nl


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte