Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

December: Het Hospice van een afstand bezien

Geplaatst op 01-08-2008.

Bijna twee jaar zijn we nu open, er zijn 85 mensen te gast geweest in het Hospice.  Dat is heel veel, het waren mannen en vrouwen; jong en oud. We kregen heel veel lieve en bemoedigende reacties van familieleden die ook bij ons te gast waren en dat deed ons natuurlijk goed.
Sommige mensen denken dat het went en zeggen: “ nou ja, je weet toch dat mensen komen om hun laatste tijd bij jullie te leven…”
Ze hebben gelijk, dat weten we maar het maakt het niet makkelijker, het is soms gewoon heel moeilijk en het hakt er soms behoorlijk in.
‘s Avonds, bij een glas wijn terugblikkend op de dag, voel je weleens de onmacht en de pijn, het onvermogen en de twijfel: hebben we genoeg gedaan, genoeg betekend, heb ik het goed gedaan?
Ik heb in het verleden zo vaak geschreven dat er in het Hospice gelachen wordt en dat is ook zo; er wordt veel gelachen.
Maar heb ik wel eens geschreven dat er ook gehuild wordt; soms in het Hospice, soms thuis op de bank, terugblikkend met een glas wijn…
Sommige mensen denken dat dat niet professioneel is maar die mensen hebben géén gelijk. Het werken in het Hospice is werken met je hart en werken met je hart betekent dat je kwetsbaar bent want een open hart vangt de lach maar ook, maar al te vaak, de traan.
Dat kan moeilijk zijn want waar ligt het evenwicht tussen kwetsbaar en té  kwetsbaar, tussen open en té open?
En wat te doen als een gast zo heel veel lijkt op iemand die jijzelf hebt verloren en je weer eens merkt dat de bron van waaruit je werkt, ook nog heel af en toe de pijn uit het verleden in zich draagt?
Even afstand nemen dus.
Het heeft een voordeel als je het Hospice tijdelijk bekijkt vanaf een afstand, je gaat de mensen die er werken op een andere manier zien.
De vrijwilligers, waarvan er veel al vanaf de eerste dag zijn: ze doen werkelijk àlles en ze zeuren maar weinig. Ik geloof niet dat ik het ze zou nadoen.
De verpleegkundigen en verzorgenden die moeten meebewegen en hun weg moeten zoeken en die dat met grote bezieling doen. Ik geloof niet dat ik het ze zou nadoen.
Mijn collega Annemarie, waar ik blind op kan vertrouwen en dat doe ik dan ook regelmatig, graag en met verve.
Samen kunnen wij heel veel aan en we houden elkaar in de gaten; dat niet één van ons opbrandt want dat risico bestaat in het werk dat wij doen.
Want je moet kunnen branden om op te branden; het vlammetje temperen dat is dan de kunst. Zeggen dat je het moeilijk vind, dat het teveel is, dat hulp gewenst is. Makkelijk voor een ander, moeilijk voor jezelf.
Veel geleerd het afgelopen jaar en genoeg te leren voor het volgend jaar.
Wij, bestuur en coördinatoren, bedanken iedereen die ons dit jaar hielp; - praktisch of financieel-  van harte, het was hartverwarmend!
Wij gaan er met elkaar; vrijwilligers, verzorgenden, coördinatoren en bestuur weer een goed jaar van maken.

Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nl


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte