Er is er een jarig

Geplaatst op 01-10-2007.

Het is zaterdag en we hebben een jarige gast vandaag.

De jarige is al lang bij ons in huis; we kennen hem dus goed. Al dagen van te voren heeft hij gezegd dat hij er niet teveel ophef over wil maken

Het is dubbel: je verjaardag vieren in een hospice.

Een gematigd versierde stoel en de daarbij behorende gematigde stemming. En dan komt de jarige beneden. Rustig en toch echt jarig. Het is hartverwarmend om te zien hoe de andere gasten hem ontvangen, hij wordt gekust en krijgt een kadootje van hen. Eén van hen is het zelf wezen kopen bij de Albert Heyn.

Van ons krijgt hij iets dat altijd bij hem kan blijven en dat hij ook altijd nodig zal hebben.

En het is gek, maar  hoe gewoon we allemaal ook doen; het emotioneert. We zeggen het niet maar ik weet dat hij weet dat…

Hij heeft het zelf allemaal strak georganiseerd, niet allemaal tegelijk, geen anderen dan de directe familie en niet te uitbundig. . Zijn zus heeft de regie over wie er op welk moment zal komen.

Hij is een echte BS-er: een Bekende Soester en als wij ( in opdracht van hem) vandaag niet op de rem zouden gaan staan, zou het druk worden om hem heen. En dat kan niet want hij is ook moe en moet zien hoe hij zijn energie verdeelt.

Zijn zus komt; ze brengt een warme appeltaart mee voor de jarige want “die bakt zij het lekkerst!” en nog een grote taart voor iedereen die in huis is.

We zitten genoeglijk met z’n allen aan de keukentafel en het leven is goed. Hij vertrekt met versierde stoel en al even de tuin in, zuurstof uit, sigaretje aan.

Intussen wordt hij gefilmd, babbelt wat met de cameraman en kijkt tevreden om zich heen.

Wij hebben in het huis een mooie houten doos staan waar allemaal opgerolde papiertjes in zitten. Op elk papiertje staat een korte, bemoedigende tekst die wij, de medewerkers van het hospice, zelf hebben geschreven.

We hebben dit gedaan, nog vóór het hospice open was. We voorzagen dat zich moeilijke momenten konden voordoen in het hospice en op zo’n moment kon je dan, ter bemoediging, een rolletje pakken. Er wordt niet vaak gebruik van gemaakt maar vandaag hebben we allemaal een rolletje gepakt en ons de tekst ter harte genomen.

Allemaal zeiden we “nou, het is niet te geloven, deze tekst is zo toepasselijk!” Zo nodig kan het soms dus zijn dat iemand je bemoedigend toespreekt.  Maar we hebben emoties en de realiteit van alledag.

Het is nu allang geen zaterdag meer en de jarige is allang niet meer jarig. Ik vraag hem wat hij ervan vindt als ik de column over zijn verjaardag schrijf. Hij vindt het een goed idee en geeft me direct op hoeveel exemplaren hij wil; één voor zijn zus en één voor ieder van  zijn broers.

Zo kunnen zij nog eens rustig nalezen wat een bijzonder mens hij is.

Nog even en deze BS-er is een BN-er!

Marja van der Vorst is coördinator van Hospice De Luwte. Het hospice is bereikbaar via tel. 035 6039450 of 0630 087779 (coördinator). E-mail info@hospicedeluwte.nl. Zie ook de website: www.hospicedeluwte.nl