Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

RICHTING 'DE LUWTE'

Geplaatst op 01-05-2006.

Misschien hebt u ons zien staan op Hemelvaartsdag in een stand op de Oude Ambachtenmarkt. We hebben er lang over zitten dubben of we dat nu moesten doen. Maar we hebben er zeker geen spijt van. De vraag was natuurlijk of wij daar met ons verhaal wel pasten tussen de Zeeuwse mutsen en de bruine bonen met spek en piccalilly. Bovendien was het lastig om de stand goed te bemensen omdat een aantal bestuursleden net even wat andere plannen had op Hemelvaartsdag. Toch geeft de overweging dat je geen kans moet laten liggen om mensen te bereiken iedere keer weer de doorslag. Dus heeft Ab een roostertje gemaakt en is hij ’s morgens vroeg al naar de markt getogen om de stand in te richten met folders, foto’s en bouwtekeningen. Na hem hebben Maria en Marja de voorbijgangers te woord gestaan. Ik mocht ’s middags tussen twee en vijf en daarna de tent afbreken en meenemen. Het weer had die dag zijn beperkingen, maar de mensen kwamen even goed. Zelfs op het wat winderige akkerlandje waar wij stonden bleef een gestage stroom mensen de hele dag langs komen. De belangstelling voor onze kraam was verblijdend. Dat levert ons weer een aantal nieuwe donateurs op. Maar je hoort ook nog eens wat. Een mevrouw vertelde mij dat zij best vrijwilliger wil worden, maar dat zij uit de krant begrepen heeft dat wij al ruim voldoende vrijwilligers hebben. Dat klopt natuurlijk. Ik heb een aantal malen met veel enthousiasme geschreven over al die vrijwilligers die zich aangemeld hebben. Intussen zijn er al weer aardig wat mensen afgevallen. Mensen bij voorbeeld die zich twee jaar geleden hebben opgegeven, maar die intussen ander werk en daardoor minder tijd hebben. Aanmelden is dus altijd zinvol. De behoefte aan helpende handen zal er steeds zijn.

Wat ik heel prettig vond was dat er ook nogal wat mannen geïnteresseerd bleken te zijn. Een hospice wordt al gauw een vrouwenzaak. Voor het evenwicht en de sfeer zal het ook fijn zijn als er eens wat mannen aan het bed verschijnen. Het viel mij op dat mannen precies willen weten wat er van een vrijwilliger verwacht wordt. Misschien denken vrouwen eerder dat zij dat wel weten. Ik zal er met onze coördinator Marja over praten of wij nog eens precies op papier moeten zetten wat van een vrijwilliger wordt verwacht. Dit in de hoop daarmee ook de mannen over de streep te trekken.

Misschien helpt dat ook om nog meer jonge mensen voor het hospice te interesseren. Zo vond ik het erg leuk dat er een jonge knul naar de kraam kwam lopen omdat hij heel serieus wilde weten wat een hospice nu eigenlijk is. Hij trok zich daarbij niet al te veel aan van zijn vriend die het allemaal een beetje gênant leek te vinden. Marja heeft al plannen om eens richting scholen te gaan om te praten over een maatschappelijke stage of iets dergelijks.
Al met al een nuttige dag op de Oude Ambachtsmarkt.


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte