Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

RICHTING 'DE LUWTE'

Geplaatst op 14-06-2006.

Drukke weken achter de rug; alweer een groep vrijwilligers trainen en dat was net zo leuk als de vorige keer. Mijn opleiding in stervensbegeleiding afgerond met een heel intensieve driedaagse ook nog de tweede coördinator aangenomen. Haar naam houden we nog even stil maar volgens mij passen wij goed bij elkaar.
Ik realiseerde mij tijdens de sollicitatiegesprekken hoe belangrijk dat juist in deze baan is. Wij moeten bij elkaar terecht kunnen, elkaar aanvullen en elkaar natuurlijk kunnen vervangen. En niet te vergeten, we moeten ook met elkaar kunnen lachen!
Ik hoop dat ik haar nu niet afschrik met mijn eisenpakket.

Alles draait nu op volle toeren; de bouwcommissie, de mensen die zich met de inrichting van het huis bezig houden de tuingroep die volop bezig) is.
De afstemming met Daelhoven over de professionele zorg die door hen geleverd gaat worden.
De commissie die zich bezighoudt met de opening van het hospice en alles wat daarbij komt kijken.
En alsmaar is er ook het bestuur dat hard meewerkt, elk bestuurslid op zijn of haar eigen manier.
Niet alleen een gedreven groep mensen maar ook een heel leuke groep.
Mensen waar ik me bij op mijn gemak voel, waar ik alles aan kan vragen en die altijd bereid zijn me te helpen.
En ook hier weer; mensen waar je mee kunt lachen. Wat is dat toch belangrijk, dat je het met elkaar ook luchtig kunt houden. Dat het niet altijd somber en zwaar hoeft te zijn.
Ook als het hospice open is, is het belangrijk dat mensen er komen om hun leven te leven. Al is dit nog kort; er uit halen wat er in zit.
Dat er gelachen en serieus gepraat wordt, dat de gasten zien dat er ook voor hun naasten gezorgd wordt. Het geeft lucht om te zien dat de wereld doordraait. Dat mensen in staat zijn om zorg te dragen voor elkaar, ook als jij er niet meer zal zijn.
Het is goed om daar met elkaar over te praten. Gewoon zoals we ook zullen praten over alle andere dingen in het leven.
En daarna een kop koffie of een glas wijn met elkaar drinken en als het even kan ook weer lachen.

Als we deze sfeer ook naar buiten kunnen uitdragen dan krijgt het fenomeen hospice misschien ook de betekenis die het volgens mij verdient.
Het is er niet alleen voor mensen die weinig of geen mantelzorgers hebben of die het thuis niet meer redden omdat ze bang zijn voor wat gaat komen.
Het is eigenlijk heel gewoon een plek waar we goed voor elkaar zorgen en waar we zorgen dat de aandacht gaat naar waar hij hoort. Bij de stervende en zijn naasten, ondersteund door vrijwilligers die hier van harte voor kiezen. Geen zorgen om de dagelijkse beslommeringen. Een veilige plek waar, ja hoor, ook nog eens gelachen wordt.

Het gaat snel nu, er komt op alle fronten schot in en dat is goed. Iedereen is er klaar voor.


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte