Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

RICHTING 'DE LUWTE'

Geplaatst op 01-07-2006.

Deze week vroeg iemand mij wat voor werk ik doe. Met gepaste trots vertelde ik dat ik coördinator ben van een hospice. Een glazige blik viel mij ten deel.
‘Weet je wat een hospice is?’ probeerde ik voorzichtig.
Na een paar pogingen, variërend van ‘een revalidatiehuis tot iets met kamerverhuur?’, stak ik van wal. Nou praat ik graag en soms iets te uitgebreid over mijn werk, dus bij deze persoon is het helemaal goed gekomen. Die weet voor de rest van zijn leven hoe de palliatieve terminale zorg in Soest en omstreken er uitziet.
‘Maar’, mijmerde ik, ‘weet de rest van de mensen in Soest en Baarn het ook?’
Het zit als volgt…:

Wanneer iemand te horen krijgt dat hij ernstig ziek is, brengt dat een hoop teweeg. De schok is vaak groot en iedereen in de omgeving wordt op een goed moment op de hoogte gebracht. Daar begint vaak de “burenhulp”. Er komt iemand langs bij wie je je verhaal kwijt kunt. Een ander kookt een keer een maaltijd en een derde past op de kinderen als het je teveel wordt. Vaak worden mensen weer beter maar soms ook niet. Dan wordt iemand zieker en zieker en komt er een dag dat het moeilijk wordt om de dagelijkse bezigheden op eigen kracht uit te voeren.
Voor mensen die het liefst gewoon in hun eigen omgeving blijven moet er dan hulp ingeschakeld worden. Dat kan hulp zijn van de thuiszorg, die geeft vooral praktische hulp. Het kan ook hulp zijn die zich speciaal richt op de zorg die je nodig hebt omdat je niet meer beter kunt worden, het einde van je leven komt in zicht. We noemen dit palliatieve zorg. Pallium betekent “mantel” en dat is eigenlijk wat iemand nodig heeft. Een mantel van liefde, zorg, warmte. Geen hoogstaande medische handelingen om beter te worden want het is duidelijk dat dat niet meer kan. Alleen nog maar zorg die er op is gericht dat het leven zo dragelijk mogelijk blijft. Dus zo min mogelijk pijn en gesprekken om de angst te delen als die er is.

Verhalen vertellen over hoe het was en over hoe het misschien in de nabije toekomst zal zijn of juist niet meer zal zijn.
En dan komt het laatste stuk; de terminale fase. Bij deze fase hoort de palliatieve terminale zorg.
In regio Eemland hebben wij een uitstekend team van vrijwilligers dat bij mensen aan huis deze zorg geeft. Zij komen om de zieke te ondersteunen, te laten praten en om de familieleden en vrienden te ontlasten. Zij stellen zich zo dienstbaar mogelijk op en stromen zo veel mogelijk mee met de hulpvraag. Hulp van de Vrijwillige Terminale Thuiszorg kunt u via de huisarts, maar ook gewoon zelf, aanvragen. ( Marijke v.d. Berg 06 30189317)
Soms kiezen mensen ervoor om niet thuis te blijven maar om zoveel mogelijk samen met hun naasten naar een plek te gaan waar zij zich in alle rust kunnen voorbereiden op het einde van hun leven.
Dit kan in het hospice, een “bijna net zoals thuis huis” waar goed voor je wordt gezorgd. Daar hoef je je niet te bekommeren over de dagelijkse beslommeringen die in je eigen huis gewoon door gaan.
Een warme plek waar altijd mensen zijn die voor je willen zorgen, die je familie opvangen en ondersteunen als dat nodig is en waar je het laatste stuk van je leven op jouw eigen manier mag leven.
Kijk en van zo’n plek, van Hospice de Luwte ben ik nou de coördinator… .
Daar wil je toch uitgebreid over praten.


Column overzicht
Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2020, Stichting Hospice De Luwte