Grote gift versnelt komst van hospice

01-02-2004

SOEST, BAARN — De komst van een hospice voor inwoners van Soest en Baarn raakt met een megagift van twee ton in een stroomversnelling. Volgens voorzitter Marjan Haak van de stichting Hospice is het moment aangebroken, serieus te gaan zoeken naar een groot woonhuis voor stervensbegeleiding.

In een week tijd is totaal 210.000 euro toegezegd. Zo schenkt Stichting Zonnegloren honderdduizend euro en belooft voor volgend jaar hetzelfde bedrag. Bovendien geven de Samen op Weg Kerken Soestdijk-Noord de verjaardagspot met 2600 euro cadeau aan het hospice. Een bridgedrive van de Rotary Soest-Baarn heeft 7500 euro opgeleverd. "Dit is prachtig, een schitterende financiële basis om een huis te gaan zoeken", zegt Haak.

Er is nu 260.000 euro binnen, maar dat moet minstens een miljoen worden. Op dit moment worden landelijke fondsen benaderd om een steentje bij te dragen. Ook is een folderactie onder de bevolking van Soest en Baarn gestart om donateurs te werven.

Het hospice biedt straks plek aan drie à vier terminaal zieke mensen uit Soest, Baarn en Lage Vuursche. Ze krijgen daar in de laatste weken van hun leven een zo goed en pijnloos mogelijk bestaan.

Begin 2005 moet het huis de deuren openen, maar Haak voelt nog geen tijdsdruk. Volgens haar staan er genoeg grote huizen te koop. "Bovendien hebben we een makelaar binnen ons bestuur." In eerste instantie wordt op de Soester woningmark gezocht. Een tweede huis in Baarn is voorlopig niet aan de orde. Haak: "Het blijkt dat er voor een hospice zeventig à tachtigduizend mensen in een gebied moeten wonen."

Kopen of huren staat volgens de voorzitter nog ter discussie. Mogelijk gaat de stichting huren van een door de woningbouwvereniging aangekocht pand. De woning moet groot genoeg zijn en op een centrale plek in Soest staan, liefst dichtbij winkels en een station. "Een beetje levendige buurt mag best, als er maar voldoende acceptatie is."

Volgens Haak staan buurtbewoners aanvankelijk vaak huiverig tegenover een sterfhuis in de straat. Ze zijn bang voor de dagelijkse confrontatie met de dood, dat ze geen feestjes meer mogen geven en zien op tegen rouwauto's en ambulances voor de deur. "Maar als het er eenmaal is, vinden ze het geen probleem meer en komen de vrijwilligers vaak juist uit de buurt. Maar goede communicatie met de buurt is heel belangrijk."

De Gooi- en Eemlander, dinsdag 24 februari 2004