Hospice De Luwte De Luwte Thuis


Hospice De Luwte in Soest

Vrijwilligers

Vrijwilligers

Algemeen
In het hospice zijn 24 uur per dag vrijwilligers aanwezig, steeds in diensten van vier uur. Zij bieden ondersteuning en begeleiding aan de gast. Vrijwilligers, verpleegkundigen en de huisarts bieden gezamenlijk de gewenste verzorging en (medische) begeleiding.  Heel belangrijk is de zorg voor de naasten.  Zij zijn dag en nacht welkom in het hospice.
Wij werken met een fijn team van ca. 70 vrijwilligers. Met elkaar zorgen wij voor een zo comfortabel mogelijk verblijf van onze gasten en hun naasten.

De gast neemt afscheid van het leven en zijn naasten.
De naasten nemen afscheid van hun dierbare.
Vrijwilligers zijn hierbij op gepaste afstand aanwezig.
De vrijwilliger zorgt samen met de verpleging, huisarts, directie en coördinatoren voor een veilige omgeving.

Nieuw:
Wij gaan starten met aparte kookvrijwilligers. Klik hier voor meer informatie.

De (zorg) vrijwilliger
In het hospice worden de gasten 24 uur per dag  door onze vrijwilligers liefdevol verzorgd. Naast de lichamelijke zorg is er aandacht voor het sociale en emotionele  welzijn van de gast en zijn naasten. Je wordt hierbij als vrijwilliger ondersteund door de verpleegkundige, de coördinator en de directie. Daarnaast zijn er licht huishoudelijke taken zoals wassen en koken en zorg je vooral voor een huiselijke sfeer.
Als zorgvrijwilliger sta je er nooit alleen voor. Je werkt altijd samen met een andere zorgvrijwilliger in huis.

De gastvrouw
Tussen 10 en 14 uur is er  een gastvrouw ( of gastheer)  aanwezig.  Deze vangt de gast en zijn of haar familie op  in de woonkeuken en  zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt.  Zij creëert ruimte en rust in huis. Ze ontvangt visite voor de gasten en maakt hen wegwijs in huis.
Ook ondersteunt zij de zorgvrijwilliger bij het bestellen van de boodschappen, het (voor) bereiden van de maaltijden, huishoudelijke taken en het aannemen van de telefoon.

Opleiding en begeleiding nieuwe vrijwilligers
Je volgt als nieuwe vrijwilliger een verplichte meerdaagse basistraining. In deze training komen onderwerpen aan de orde zoals:
- Omgang met stervenden en hun naasten
- Praktische verzorging van de gasten
- Hoe ga  je om met je eigen normen ten opzichte van die anderen
- Beleid, regels en afspraken van De Luwte
In je beginperiode word je ingewerkt en begeleid door ervaren vrijwilligers en heb je begeleidingsgesprekken met de coördinator.  
 

Scholing en begeleiding na de inwerkperiode
Na het kennismaking- en inwerkprogramma ga je zelfstandig deel uitmaken van het team. Daarnaast ondersteunen cursusdagen je in dit mooie en soms ook moeilijke werk. Er zijn regelmatig themabijeenkomsten, trainingen en bijscholingsactiviteiten, waarvan sommige verplicht zijn om te volgen. De vrijwilliger wordt begeleid door de coördinator en kan ook altijd terugvallen op de directie die dagelijks in het huis aanwezig is.

Wat vragen wij van de vrijwilliger

  • Een open en respectvolle houding
  • Zelfstandig en in teamverband binnen een organisatie kunnen werken
  • Zelfreflecterend vermogen
  • Communicatieve vaardigheden
  • Je draait diensten van 4 uur. Deze diensten worden in onderling overleg afgestemd. Gemiddeld werk je ca. 5 diensten per maand.
  • Aangezien wij onze gasten 24 uur per dag/7 dagen per week zorg verlenen, houdt dit in dat onze vrijwilligers ook tijdens het weekend, de nachten etc. actief zijn.

Het werk geeft je veel terug: voldoening, iets wezenlijks betekenen voor anderen, nieuwe inzichten en ervaringen en een onderdeel zijn van een fijne en betrokken organisatie.

Heb je interesse in het vrijwilligerswerk bij De Luwte? Neem contact op met de coördinator vrijwilligers:
Wilma Mout
Tel: 035-6039450 
Email: w.mout@deluwte.nl

Aanwezig; dinsdag, donderdag & vrijdag.

 

Webdesign en sponsoring door RETO Copyright 2019, Stichting Hospice De Luwte